ASB bila terlebih cash

by Mr bublers on 10/7/2013

Tadi aku lepak dengan sorang brewer e-liquid baru. Dalam dua minggu dia dah set target yang dia cuma nak 500k. Last yang aku ingat, 2 brewer hit their 2 millions in 1st 3 months, so aku bagitau dia, target 500k tu tak susah jika nak bandingkan dengan jangkauan network dia sekarang.

Then dia explain yang dia nak 500k tu sebab dia dah ada agihan untuk 250 ASB & selebihnya untuk 3 buah kedai makan. (dia ni memang nampak sangat suka makan).
Kena bahan la … boh ASB sorang sorang & sampai 3 buah kedai makan nak sumbat temolok dia sorang .. bini nya allocation dia lupa ..

Disini aku nak bagitau pendapat aku. Aku tak berapa setuju kalau guna cash sendiri taruk dalam ASB. Patutnya cash semua tu diletak dalam ASN. ASB dipenuhkan menggunakan facilities kewangan yang sedia ada.

Scenario 1 :
250000 masok ASB darab 8% = 20k setahun

Scenario 2 :
250000 masok ASN darab 5% = 12500 setahun
250000 ASB(8%) –¬†loan(-3.15%) dapat 4.85% = 121125 setahun
Total : 371125

Kalau amik job, itu bukan dikira business .. itu kau cuma hop dari satu job ke satu job lain
Kalau berniaga, dan kau kena buat kerja sendiri, itu ko masih dikira sebagai pekerja, cumanya di syarikat/perniagaan kau sendiri.

Boss is bila tak ada nama “tukang” di depan
Contoh 1 : Tukang selia / Supervisor
Contoh 2 : Tukang urus / Manager

ASB loan sama macam pertaruhan berniaga OPM (Other People Money) yang lain, cumanya risiko yang rendah. Return pun setimpal dengan risiko dan penglibatan, tak ada yang dalam kawalan untuk dapat lebih dari orang ramai yang diluar sana.

Dah hujung tahun ni .. December tak boleh dah nak buat apa apa, so jom esok kita layan tambah ASB loan pada yang belum penuh :P

Regards,
bublers

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Business, Family (8 of 114 articles)