Jual maruah diri disebabkan 80sen

by Mr bublers on 05/11/2011

Maruah bangsa aku sekarang dah mahal skit, kalau di pulau pinang cuma perlu bagi 25 sen untuk Melayu bertelagah .. skang ni nilai untuk bertelagah tu dah jadi 80sen.

Gula naik 1 kilo 20 sen.

Kalau dikira, seminggu aku tak habis pun sekilo gula ni, aku tak tau la kot ada yang masak gula cam tanak nasik bagi family makan.

So seminggu sekilo .. rm0.20, dalam sebulan kena la rm0.80 kan …

Jahat betoi gomen Malaysia ni .. kan dah terpaksa mintak increment dari boss rm9.60 untuk cover kenaikan gula setahun ni …

Sebab gula naik, barang lain semua naik ….. ini ceritanya …

  • Bukan gomen (rakyat) yang demand naik harga gula – tak kira la kapitalis ka apa ka .. tetap bukan gomen yang demand naikkan harga.
  • Gomen tak tertahan dok kena bantai, release kenaikan harga gula.
  • Bukan gomen (rakyat) jugak yang naikkan harga barang lain

Lepas tu sekarang lawak jenaka latest :

  • Sebab rakyat nak kena tambah rm0.80 dalam budget bulanan.
  • Rakyat maki gomen sebab menyusahkan rakyat, sebab rakyat lain naikkan harga barang, hinggakan rakyat hidup susah.

Hanya rm100 untuk melayu bertelagah di Pulau Pinang, dan hanya rm9.60 untuk melayu satu Malaysia berkecamuk. (25 sen sehari untuk Penang & 0.02 sen sehari untuk satu Malaysia)

Dengan nilai ni, semua leka, yang mana tak leka ni .. dianggap rajin berdemostrasi, instead of improve diri sendiri, dok tunding jari sana sini. Nasib tak baik, kena tangkap dok dalam lokap. Dapat la makanan budget rm3 sehari, dok 7 hari .. dapat la rm21 untung .. cover balek duit gula kot …

Aku malas layan, aku ngan bini aku berkompromi …….. aku suka ikan bakaq sebab sedap, bini aku suka bakaq ikan sebab senang … minyak tak yah apa pun tak yah ..

Nasik + kicap + ikan + asb + meniaga + kerja + senyum = hati senang.

Yang tak senang hati tu pasal orang lain hati senang tu, pegi la slowtalk dengan parti parti favorite, ajak depa baca doa moga semua senang instead of doa bagi orang jatuh ..

Ingat, dalam buku cerita* .. Dia tak pernah suka suka nak duga hamba dia .. yang selalu dok mintak doa duga ni manusia & saitan ja ..

 

Regards,

/bublers

 

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Rubbish (13 of 59 articles)