Mat Despatch

by Bublers on 04/21/2011

Selepas aku tutup semua credit card aku .. loan aku .. aku dok enjoy layan Charge Card yang opis kasi pakai (untuk kegunaan opis related ja sebenaqnya), aku syok belasah menatang ni sebab tadak charges ..

Bebaru ni ada pulak aku tukaq reporting manager …. semua ni pasal organization ubah .. dem .. dia ni punya la hingaq .. Aku malas nak cerita pasal ni …

Isnin aku p la Maybank kat Damansara Damai, ni branch terdekat dengan rumah aku dan banyak auto debit (product Maybank) aku kat Maybank account. (ASB Loan Maybank, Etiqa Study Investment anak, Etiqa Investment Bini & Etiqa Insuran personal).

Aku kluaq dari rumah, pakai elok ja pun .. cumanya sebab aku nak naik moto kan .. aku pakai la windbreaker tu siap siap.

Sampai kat Maybank, disebabkan aku malas nak menulis (aku tak suka tulis tangan, buruk & lenguh). Aku tanya la pompuan kat kaunter depan tu.

Aku : “Kak, nak buat credit card”

Kak Maybank : “Credit card kalau nak buat, basic kena paling kurang 1.5k tau!

Aku : “Ya ya”

Kak Maybank : *buat bodoh kat aku & sambung layan orang lain*

Aku : “Kak, nak buat credit card”

Kak Maybank : *dengan tangan tunding kat aku sambil geleng ala mamak sebut yilek yilek* dia cakap -> “basic campur elaun, ada kot 1.5k tiap bulan ?”

Aku : “Ya… ya…

Kak Maybank ni pun hulur la borang yang aku sendiri pun tau aku bleh amik kat rak tu & aku tau yang aku bleh isi benda alah ni online, cumanya kalau online ni aku nak kena datang hantar gak statement & slip gaji ni ..

Dia perambat aku suruh g tulis kat tempat lain ..  aku amik borang tu .. g kat tempat isi borang duit kluar tu .. aku isi pelan pelan .. damn! … hahahaha

Masa tu aku ada 2 option,

  • Marah & tunjuk sombong macam dia
  • menten cool, isi borang & blah (amik iktibar yang aku apply credit card dari company yang tak reti nak menghargai pelanggan)

Logiknya, baru nak isi borang ni .. kiranya berduit la kan .. nanti dah ada credit card, jadi cam orang lain la .. tadak duit .. ada kuasa berhutang ja lebih …

Masa dah berhutang ngan diorang, gamaknya cemana la derang akan layan aku kan ..

Dulu aku pernah dah ada credit card ngan Company Maybank ni .. pernah account aku kena freeze .. bila aku call .. awek tu cakap :

Awek Maybank : “Ni dok bayar minimum ni .. bila nak abis”

Aku : “Erk ?”

Bayar kan ? bukan itu ke company korang nak ? orang bayar minimum supaya bleh trus charge ? dem .. die nak cekau 2k dari acc aku masa tu .. aku cakap aku akan ubah bank lain untuk gaji aku … dia cakap nak cekau semua trus dari account aku masa tu .. dem ..

Sebab dia sapu 2k tanpa apa apa perancangan tersedia, aku suffer bertahun .. bangsat betui .. cumanya masa tu aku suffer tanpa kesedaran .. aku masih hidup menggasak cam biasa .. hahahah

Aku ada 2 option ..

  • Ubah account gaji aku ke Citibank so aku automatik dapat semua kelebihan lain.
  • Sabtu (23hb April 2011) ni pegi TTDI, ada opening branch CIMB, derang offer instant Credit Card approval.

Takpa ..  tengok la cemana nanti .. aku lom pikir sangat lagi ..

 

Regards

/bublers

There are 2 comments in this article:

  1. 05/4/2011Akmarwati Ab Rashid says:

    sabo ajelah..derang memang suka tengok orang tapi takde mate. orang cengini, dh kena ngan pakcik aku. dia terlambat bayor installment umah tuk beberapa bulan, almaklumlah businessmanlah katekan. tapi takkan tak leh tgk, sblom2 ni tak pernah miss bayor/ akaun bank pun ade duit kan. pastu dia hangin, dia kumpul duit syiling tuk bayor 25k kat bank yang wat hal tu. leklok dapat charge trus bayor habis guna duit syiling. merata kedai kuda, kedai game…diterjah utk dia tuko duit syiling tuh. nasiblah kan..sape soh wat hal. dapat keje..siap ckp, tak cukup bgtau..klau terlebih ambik wat belanja… rosak gak le pengira syiling tu.hahaha..padan muka..

    brapa hari nak kira 25k dlm bentuk syiling tu ek?kete dia bawak pun siap jadi rendah gak le dek kerana berat syiling tuh..:P

  2. 05/4/2011Mr bublers says:

    25k duit syiling ? sanggup aku letak surat letak jawatan tu .. hahahahhahah

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in bubmy, Business, Family (329 of 484 articles)