Untung dalam mengainaya

by Bublers on 04/17/2011
  • Dari ratusan “friend” yang aku delete dari facebook aku .. cuma ada 1 yang aku kenal pernah berniaga Air Soya.

Untuk menghuraikan pasal bungkusan Soya nak kena cantik, memang susah pada yang tak faham.

Berniat baik dikala Rat Race manusia zaman sekarang adalah jaaaaaaaauh lebih susah dari membungkus air Soya :p

Jika bungkusan air yang dipamerkan dimeja sebegini, komen yang akan dapat

  • Uyoh !! air basi kot !!
  • Fuh, pemalas .. kalau berniaga pun malas, aku pun malas nak beli
  • Amatur lagi, mesti tak sedap ..

Tapi kalau dipamerkan macam ni :

  • Tak ada puji pujian ..
  • Ramai lagi kedai camni
  • Biasa la tu
  • Masih boleh diperbaiki

Sekarang .. korang tengok video dibawah, 2 kali ..

1) Pertama kali – OFF volume
Anda akan dapati yang peniaga ini adalah amatur, masih meniup plastik untuk dikembungkan sebelum diikat.

2) Kali kedua – ON volume
Anda akan dapati, ada suara Syaitan latar yang mencadangkan otak penonton/pendengar bahawa peniaga ini meludah dalam setiap bungkusan air.

Siapa yang terainaya ? Siapa yang untung ?

  • Peniaga Terainaya ?
  • Pelanggan yang tak membeli terainaya ?
  • AhLong yang mengiklankan number di pokok yang untung ?

Selebihnya aku serahkan kepada firasat anda sendiri, majoriti yang hidup tertekan akan menyokong bahawa peniaga ini meludah ke dalam air tanpa sebarang alasan.

Yang berpengalaman berniaga (majoritinya telah berjaya) hidup tanpa tekanan, mungkin akan menonton dengan tenang dan :

  • Abaikan suara suara hasad dengki dalam video
  • kembali kehidupan diri¬† sendiri macam biasa tanpa¬† mempedulikan perkara remeh yang membuang masa.

Aku syorkan pada yang tak tahu, tak pernah berniaga, mengambil inisiatif belajar.

Pada yang masih tercari cari Mentor & Guru untuk berjaya aku cadangkan Program Mentor Usahawan Shahabudeen Jalil –> http://shahabudeenjalil.com/2011/04/program-mentor-bersama-sj-chef-nabil-kursus-masakan-jepun-1/

Regards,

/bublers

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Rubbish (16 of 59 articles)