Tutup kedai potong 1 Jun

by Mr bublers on 03/27/2011

Sumber : http://www.bernama.com/bernama/v5/newsbusiness.php?id=573076

Tadi pagi member aku datang sembang hal ni, macam biasa, semua balik kepada politik, bak kata Samy Yellow dulu .. “Hujan punya pasai, Munturi kina” (Hujan punya pasal, Menteri kena”

Sengaja aku meletakkan diri di pihak yang akan dihentam selepas ni (Kerajaan) – Mungkin sebab aku ni ade problem dengan tiroid so problem tido tu menjadi satu punca sebab aku banyak berfikir benda ngarut ni.

Dulu : Kerajaan kena hentam pasal cukai kenderaan yang men-doublekan harga jual kereta dengan cukai import.

Alasan : Kerajaan menyebabkan Rakyat tak mampu untuk mempunyai Kenderaan Selamat

Sekarang : Kerajaan bakal kena hentam sebab menghentikan penjualan alat ganti terpakai.

Alasan : 1) Kerajaan menyebabkan Rakyat tak mampu untuk membaiki “Kenderaan Selamat” diorang 2) Kerajaan menyebabkan Rakyat tak mampu untuk modified kenderaan racing diorang.

Kenderaan Selamat + Cukai import

1) Siapa yang jual “Kenderaan Selamat” – Bangsa asing
2) Siapa yang kaut keuntungan “Kenderaan local” – Proton dan menteri menteri Melayu yang gedik nak kaya.
3) Siapa yang kaut keuntungan cukai Import ? – Kerajaan dan menteri menteri Melayu yang gedik nak kaya.
4) Siapa yang beli “Kenderaan Selamat” – Bangsa asing. Melayu averagenya masih menjadi supporter Proton

Siapa yan dapat benefit dari cerita diatas ?

1) Student Melayu di IPTA
2) Kesemua Bumiputera & Melayu yang hidup dengan duit dividen(keistimewaan) ASB
3) Kesemua Bumiputera & Melayu yang hidup dengan duit dividen(keistimewaan) kuota pembelian mana mana Amanah Saham yang dilancarkan Kerajaan
4) Mak Bapak kita (majoriti pekerja kerajaan adalah Melayu) dengan duit pencen yang tak henti henti mengalir. (tak perlu aku nak cerita pasal medical benefit derang sini, kalau dah pandai sure korang lebih tahu, kalau tak tahu, tanye .. )

Sekarang, yang bijak dan pandai boleh membuat kira kira sendiri, lukis satu carta pai, bahagikan kepada 2 kategori

1) Melayu
2) Bangsa Asing

Andaikata dapat diketepikan Perasaan Hasad Dengki pada semua Melayu ditengah tengah tu, aku rasa korang faham, semua ni benefit kepada Melayu sendiri, cumanya melayu ni ramai yang ada PHD, sampaikan bangsa sendiri nak kaya pun tak boleh. (sebaliknya bangsa lain disanjung sanjung dalam keadaan sama).

Berbalik kepada topic asal, Tutup kedai potong.

Tak dilaksana : Nanti ada anasir cilaka ni mengwar warkan pada dunia luar yang kerajaan Malaysia ni menyekat & dan tidak peduli keselamatan rakyat. campur tangan pihak ke-3 ni akan boleh menyebabkan persepsi yang tak elok dan mungkin menjadi alasan untuk mencacatkan ekonomi negara kita.

Laksana : Mencetus kemarahan Melayu yang tak sedar dek untung. Akan dibakar dengan alasan susah nak mencari spare part. Tak selamat sebab TERPAKSA MENGGUNAKAN SPARE PART LOCAL

Sendiri mau fikir la untung diri sendiri tu, jangan dok menjadi beruk tak tentu pasal, kena bakar dek alasan bangsa lain, ko yang terbakar.

** Proton tu local car, original spare part tu local made la, even laksana pun, manufacture PARTS LOCAL ni tetap bangsa asing, celah mane pun derang untung, korang je melompat lompat.

p/s : Mrjinn mintak aku letak kisah tahyul nyer link sini supaya yang terlebih bijak ni paham : http://bub.my/2011/01/25/ketam-melayu-ketam-cina/

Sekian dari aku yang tak sebijak korang
/bublers

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Rubbish (22 of 59 articles)