Mistake biasa Loghat Penang

by Mr bublers on 03/14/2011

Aku tadak apa nak cakap, saja tadi aku dok layan facebook, ada video amoi Penang dok bergaduh. Salah satu daripada komen gian ni, dok ulang tanya awat baju tak “koyaq”……. Koyaq ? kena kat ang .. hahahah koyak la ..
Mistake biasa yang aku dengar :

Pasar -> Pasaq
Penang tak sebut pasaq tau .. Penang sebut Market .. kot ada yang nak cuba cakap pasaq ni kot sebutan “kampung” .. pun tetap salah … kalau kampung pun .. depa sebut “Merket

Tayar -> Tayaq
Ni pun sama, celah mana mai Tayaq ni ntah .. Kalau bahasa melayu sebut roda …Penang sebut menggunakan sebutan asal English “Tyre” .. jangan dok ingat budak penang nak imitate sebutan “eee” KL ni dok pk derang cakap “Taye” …….. sebab derang sebut “Tyre

Kejar -> Kejaq
Wow !, mejik …… hahahahah, Penang tak wujud perkataan Kejar … yang ada = “Hambat” .. kalau nak pandai pandai tuduh Kedah sebut kejaq .. pun salah .. sebab kedah sebut “Ligan“.

Sempoi -> Simple
Ni menarik … Sempoi bermaksud paling best aku tak tau malaun mana yang pepandai cakap Sempoi tu simple … kalau di Penang ko cakap “pakai sempoi sempoi” silap silap karang ko dapat satu mat boria kluar rumah siap ropol ropol renda rumah nak kasi menarik kot .. hahahah secara asasnya .. Sempoi = best/hebat/canggih … ingat tu …

Bakar -> Goreng
Ni sebenarnya bukan translation bahasa, ni aku nak bagitau definasi bakar …. kot yang degil, lantak .. Bakar ni macam keadaan panggang, keadaan salai dengan api direct yang kuat sket … Kat KL ni aku tak tau apesal bingai semua ntah, amik Ikan, balut ngan daun pisang, taruk atas besi, taruk majerin .. itu konsider bakar …. dem .. itu GORENG !!! sama cam korang amik ikan boh dalam kuali taruk minyak …

p/s : Penang tadak “Lantak pi” … yang ada cuma “Mampuih pi

Regards,

/bublers

There are 4 comments in this article:

  1. 03/15/2011hezrinsalmi says:

    Suka baca blog hang nih… very the informative betul… hehehe!

  2. 03/16/2011Bublers says:

    Hang la .. dok abuse loghat Penang kerap sangat

  3. 05/26/2011katakyanghina says:

    yang cakap kejaq tuh memang koajaq

  4. 06/5/2011Mr bublers says:

    hahahahhahah betui … hahahha depa jora ..

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Rubbish (24 of 59 articles)