Dell (HeLL) update_firmware *.xml error

by Bublers on 03/4/2011

Aku tak ingat ni nak jadi blog post, aku rasa ni sebagai nota untuk diri aku sendiri kantoi nak update firmware DeLL R410 sebijik guna CentOS bebaru ni.

Dulu tak ngaji komputer, padan muka aku, simple *.xml error pun tak reti nak baca..

Untuk keadaan biasa yang cantik, ni apa output yang korang dapat bila run update_firmware

[root@storath ~]# update_firmware
Running system inventory…
Searching storage directory for available BIOS updates…
Checking BIOS – 1.5.3
Available: dell_dup_componentid_00159 – 1.5.3
Did not find a newer package to install that meets all installation checks.
Checking NetXtreme II BCM5716 Gigabit Ethernet rev 20 (eth1) – 6.0.1
Available: pci_firmware(ven_0x14e4_dev_0x163b) – 6.0.1
Did not find a newer package to install that meets all installation checks.
Checking NetXtreme II BCM5716 Gigabit Ethernet rev 20 (eth0) – 6.0.1
Available: pci_firmware(ven_0x14e4_dev_0x163b) – 6.0.1
Did not find a newer package to install that meets all installation checks.
Checking SAS/SATA Backplane 0:0 Backplane Firmware – 1.07
Available: dell_dup_componentid_11204 – 1.07
Did not find a newer package to install that meets all installation checks.
Checking iDRAC6 – 1.54
Available: dell_dup_componentid_20137 – 1.54
Did not find a newer package to install that meets all installation checks.
Checking PERC 6/i Adapter Controller 0 Firmware – 6.3.0-0001
Available: pci_firmware(ven_0x1000_dev_0x0060_subven_0x1028_subdev_0x1f0b) – 6.3.0-0001
Did not find a newer package to install that meets all installation checks.
Checking SAMSUNG HD103SJ Firmware – 00e4
Did not find a newer package to install that meets all installation checks.
Checking System BIOS for PowerEdge R410 – 1.5.3
Available: system_bios(ven_0x1028_dev_0x028c) – 1.5.4
Found Update: system_bios(ven_0x1028_dev_0x028c) – 1.5.4
Found firmware which needs to be updated.
Please run the program with the ‘–yes’ switch to enable BIOS update.
UPDATE NOT COMPLETED!
[root@storath ~]#

Yang aku kena, error bila nak update motherboard nya Bios :

Checking BIOS – 1.5.3
Available: dell_dup_componentid_00159 – 1.5.3

Sebab aku ni pemalas nak salin error, aku tak share la ngan korang kat sini.

Solution ? apa lagi, install manual la .. gediks …

Memula cari dulu tang mana menatang ni taruk firmware untuk componentid ni, change directory masok tang mana letak benda tu, then run dellBiosUpdate secara manual :

[root@storath ~]# find /usr/share/firmware/dell -name “dell_dup_componentid_00159*”
/usr/share/firmware/dell/dup/system_ven_0x1028_dev_0x028c/dell_dup_componentid_00159_version_1.5.3
[root@storath ~]# ls /usr/share/firmware/dell/dup/system_ven_0x1028_dev_0x028c/dell_dup_componentid_00159_version_1.5.3/*.hdr
/usr/share/firmware/dell/dup/system_ven_0x1028_dev_0x028c/dell_dup_componentid_00159_version_1.5.3/PER410-010503.hdr
[root@storath ~]# cd /usr/share/firmware/dell/dup/system_ven_0x1028_dev_0x028c/dell_dup_componentid_00159_version_1.5.3
[root@storath dell_dup_componentid_00159_version_1.5.3]# dellBiosUpdate -f PER410-010503.hdr -u –reboot

Ingat, menatang ni reboot machine ko lama bleh tahan, aku g bancuh air teh, patah balek pun machine blom up.

Untuk iDRAC6 ni plak, aku memang tak bleh access lepas firmware update. 2 hari lepas tu aku pegi onsite, aku off & cabut cable power, pastu baru la kluaq iDRAC6 baru yang comel ni …

Untuk yang gediks, ni cemana nak install & exec benda alah ni .. :

  • wget -q -O – http://linux.dell.com/repo/community/bootstrap.cgi |bash
  • wget -q -O – http://linux.dell.com/repo/firmware/bootstrap.cgi |bash
  • yum install firmware-addon-dell
  • yum -y install $(bootstrap_firmware)
  • screen
  • update_firmware

Regards,

/bublers

There are 2 comments in this article:

  1. 03/4/2011cepoi says:

    thank you for sharing

  2. 03/16/2011Bublers says:

    Sama sama ..

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Business (20 of 47 articles)