Skill lupa

by Bublers on 01/30/2011

Dulu aku ingat aku ni pelupa ..

Rupanya aku lupa yang setiap kejadian tu sentiasa ada hikmah ..

Sedar tak sedar, aku boleh secara suka suka hati melupakan apa apa yang aku rasa aku nak lupakan. ..

Bodoh kan skill ni ? tak kot …. tengok balek dari kecik sampai besar .. diajar cemana untuk menghafal, cemana untuk ingat…

Sampaikan .. ada pulak makanan suplimen untuk ingat lebih bagus…

Tu masa kecik, masa dah besar .. kita dok nasihatkan orang to forgive & FORGET …

Faggot la .. mana satu ni .. nak terer lupa ka nak terer ingat …

Tiap hari ditimpa musibah, kita disuruh lupakan & move¬† … selalu cakap life must goes on …

Pendek kata .. kita ditrain dari kecik untuk ingat .. tapi terlupa yang kita tak reti nak lupa .. :D

Pening kan ? hahahha

Dulu aku tak ingat nama orang .. memang aku ingat ni satu masaalah .. tapi hari ni petik petik jari aku bleh ingat nama orang …

Takdak keadaan berbeza .. tetap sama .. aku cuma ingat yang penting .. aku secara tak langsungnya akan melupakan yang tak penting ..

Dulu bini aku hangin ngan aku sebab dia delete no telipon awek dalam henpon, tetiba aku bleh dial sendiri ….

Bini aku antara yang terawal perasan hal ni .. aku akan senang ingat apa apa yang penting ….

Aku balik Penang aritu .. Reunion skolah aku .. haram sorang pun aku tak ingat nama .. bukan setakat nama .. aku tak ada satu pun kenangan yang lekat dalam kepala otak aku untuk aku recall …

Bukan tak penting kot, cumanya tak dak apa yang menarik dari zaman tu nak dibawak ke waktu sekarang ni .. selepas sekolah ..

Semakin aku pandai control lupa ni .. semakin aku mudah untuk memaafkan ..

Bagi aku .. simple .. ko maafkan je .. then ko lupakan .. kalau ko ingat balek pun takde guna .. bukan bleh ko nak dosakan balek orang yang ko dah maafkan tu ..

Paling mudah .. try lafaz ayat ni -> “Aku maafkan semua yang pernah dan yang akan berbuat dosa dengan aku di dunia dan akhirat

Jeng !!!! no turning back dude, ko dah setel dah ngan semua orang .. tak yah la nak hangin hangin ngan orang dah .. takde ape ko nak bleh buat pun .. kalau ko maki aku pun .. ko tambah dosa ko je ..¬† tak tau la kalau ko nak trik semua orang yang pernah berdosa ngan ko soh baca ayat atas tadi .. kih kih kih …

Aku tak tau kalau orang lain cakap benda sama, tapi bagi aku .. kalau kita asik nak hidup dalam kenangan .. kita memang susah nak move ke depan.. sebab asik fikir yang dulu dulu …

Dulu ? nenek aku pun cantik …

Berbalik pada skill lupa tadi .. apa yang untung bagi aku ? ntah la untung ke idak ….

Orang cakap .. nak bagi bleh ingat bebanyak .. kena kembangkan otak .. kepala kena cam Fadzilah Khamsah .. sel sel otak berkembang & bercantum.

Tapi letih la kot semua nasik yang masok perut asik nak develop kat kepala ja .. tengkorak dah keras dah .. nak kembang celah mana sangat …

So yang aku buat .. aku susun info dalam otak aku macam jubin lantai .. aku takkan tindihkan jubin jubin tu .. kang susah nak cari .. aku buang 1 jubin sebelum aku nak letak jubin baru ……

Dah .. ko dah baca abis dah kan post ni ? Lupakan lah ….

Regards,

/bublers

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Family (39 of 74 articles)