Ibu Bapa guru terbaik

by Bublers on 01/10/2011

Aku tadi p lepak ngan Shahabudeen, dok dengan dia ni kepala kena laju, depa ni kaki bisnes ( http://kursusborongchina.com) , banyak sangat idea yang terpaksa lipat elok elok simpan untuk digest dihari senang.

Ni aku balek niat nak tidoq, sekali ada kawan sudah roger, cakap ada benda tak menarik yang dia rasa jadi kat anak dia di sekolah .. so Isnin je la pun nak bleh confirm ..

Dok sembang pasal Cikgu semua ni .. ramai parents yang tak puas ati .. Cikgu tak betul la .. Cikgu garang la, Cikgu tak ngajar la .. memacam ..

So terlintas .. kita sekarang pun banyak masaalah ngan Cikgu ..

Antaranya .. tak cukup Cikgu .. & masaalah tak puas ati diatas ..

So .. let say .. kita rakyat yang suka pada perubahan ni .. kita bukak kursus yang untuk jadi cikgu tu kepada awam untuk menjadi cikgu ditempat sendiri.

Dalam kes ni .. parents bleh amik kursus tu awal awal, sementara anak tu nak besar, so nanti .. dia qualify untuk mengajar anak darjah satu .. dia tak payah hantar anak ke sekolah … cuma pada masa exam je .. kena g sekolah .. dewan peperiksaan .. markah dikira dengan mesin/computer.

Bleh mengajar dimana mana keadaan yang proper, so tumpuan penuh dapat diberikan pada anak tadi. Untuk reward derang yang berusaha keras ni .. buat lah satu pengecualian cukai untuk parents yang jadi Cikgu untuk anak sendiri …

Tapi cam biasa, untuk jadi Cikgu, kena qualify sama macam Cikgu disekolah,  so kalau berdepan dengan mana mana Cikgu .. setiap debat kot ada yang tak puas hati adalah layak ….

Bukak satu pusat aduan, terima aduan Cikgu kalau anak anak yang lebih dari 30 orang tak dapat dikawal dirumah.

Aku rasa lepas ni takde dah kes penderaan disekolah ke .. atau komplen Cikgu disekolah tak dapat memberikan tumpuan penuh pada sorang murid … Ni jugak dapat membantu menjana lebih ramai aset aset berharga kepada family sebab setiap murid mendapat focus 100% sepertimana yang dikehendaki oleh Ibu Bapa …. Kalau hantar ke sekolah, target diset pada satu nilai purata banci negara, mungkin tak menepati citarasa.

Aku dah mengarut, pagi pagi pukoi 4 dah mengarut .. aduih ..  pi mampuih la hampa nak buat apa pun .. jangan dok mengarut sangat, tak bersyukur pun takpa .. jangan kufur nikmat pun jadi lah …..

Regards

/bublers

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Rubbish (43 of 59 articles)