Panduan & Jadual – Jalan Jalan Penang (Part 1)

by Mr bublers on 12/12/2010

Lagi 4 hari ada Menteri nama Fazril nak melawat Penang..

Aku letih dok explain satu satu …… tiap sorang p Penang .. call aku

Bila suruh GPS .. tadak Garmin .. gatai pungkoq pakai OS pelik pelik .. pc pandai plak pakai Windows ..

Ni aku boh list Google Maps la senang .. pandai pandai la cari jalan ..

No worry, Penang ni sesat kot mana pun .. 1 jalan ja hang akan sampai .. Jambatan ..

Tak tau la kot kreta bleh bertukaq jadi motobot ka .. dak pun bawak family melancong naik Jet Ski kan ..

Jom start jalan jalan …

Aku tak tau nak mula dari pukoi berapa .. so aku ikot priority, tahap lahap & nafsu ..

Pastikan korang sampai Penang, trus tido simpan tenaga, memang tour ni meletihkan, makan pun bleh tahan gak letih woooo hahahahha

5.30 pagi …

Ada 2 option ..

1) Tosey Market Cross (Lintang Pasar <– cam tak best kan bunyi ?)

[mappress mapid=”4″]

Dia ni buat tosey .. ala ala tradisional camtu .. kacau dari malam sampai siang .. sebab nak kekalkan rasa tradisional tu .. dia amik kayu giling tu dia boh kat mesin pusing ..

Sini, tadak ayaq ais .. India mari nya style ….

Tadak kuah taruk atas ka .. kuah taruk tepi .. mai tadak kuah .. kuah dia dok dalam bekas asing .. kena campur sendiri ..

Kalau melayu nya style makan .. koyak skit skit & cicah kuah .. ni tarak .. gaul cam nasik …

Kalau order 10 tosey pun .. dia akan hantar satu satu .. dia takut sejuk .. tak sedap ..

Lepas makan jangan lupa angkat pinggan boh dalam besen tepi sinki …

Dia ni pukoi 8 pagi dah abih meniaga dah .. jangan mai lambat tau … (jangan makan banyak sangat .. 2 tu max la ..)

2) Roti Bakaq & Teloq sengah masak Jalan P. Ramlee (aku rekemen mai tempat ni selepas makan kat Tosey tadi)

[mappress mapid=”5″]

Yang ni tadak apa menarik sangat, tapi memang real roti bakaq .. dia tekap kat api masak ayaq tu …

Teloq sengah masak dia memang heaven .. tak cayaq macam teloq kat KL ni .. tak tau nak salahkan sapa .. Teloq Injek ubat ka atau tukang masak tu bebai malam tak dapat nak Injek ka .. :p

Layan .. memang layan .. duduk diam diam .. tengok simpang .. layan gelagat manusia tua .. best ..

9 Pagi

Orang penang sebut RokWok, ada dok kata sebab nama asai tempat depa start ni kat Jalan Pintal Tali ..

[mappress mapid=”6″]

Dulu, depa dok juai barang curi ja .. tukang juai bedosa, tukang beli bedosa, tukang tengok tapi tak buat apa apa pun bedosa .. hahahha

Ni layan .. aku tak tau la la ni kot dah bercampoq aduk dengan peniaga barang barang baru .. dulu .. pergkh .. best …

Bleh la .. takat nak jalan jalan .. tapi aku tak p sangat, sebab pukoi 9am tu time tidoq aku dulu …

Tengah Hari

Ni aku nak kata .. (I’m sorry!) Orang Penang tak makan kat luaq time time ni .. semua balik rumah .. makan mak masak lagi sempoi .. surrrr

Makan tengah hari kat luaq ni orang yang gheja ja .. orang luaq .. makanan serr pun depa sesah …..

Yang mana kluaq ngan marka ka apa ka .. depa makan kat shopping komplex ..

Petang

Fuiyoh ! ni tak tau nak cakap .. gila merata bleh p .. tapi aku berani cakap ..

1) Layan Ayaq Nyioq Abu Siti Lane (3pm)

Aku malas nak explain sebab aku dah buat 1 posting untuk yang ni -> http://bub.my/2010/12/11/silat-ayaq-nyioq-abu-siti-lane/

2) Laksa Pantai Miami (4pm)

[mappress mapid=”7″]

Yang ni tadak apa menarik, just laksa .. tapi penuh dengan daun pudina, nenas, otak udang .. hahahhahah KL/Kelantan cakap Petis Udang, Omputeh cakap Shrim Paste kot … ntah betui ntah idak aku eja ..

Selebihnya, pemandangan .. makan tepi laut kan .. memang layan ..

3) Mee Udang Titi Timboi (titi timbul) (5pm)

Dulu Sejarahnya, titi  besi tu tadak tiang .. ada petak petak besi yang timbul, derang buat jambatan .. aku tak tau pasaipa jambatan tu camtu .. tapi start situ la aku panggey Mee Udang Titi Timboi

Tempat ni bukan dalam Pulau, so aku tak letak map lagi .. kita follow schedule .. nanti masa korang nak balek ..lepas jambatan singgah dulu … kot rajin ….

4) Rojak (buah) 101 (6pm)

[mappress mapid=”8″]

Ni kat Padang Kota, banggunan astaka tempat makan ni terbahagi kepada 2

1) Area cina

2) Area dll. (melayu/mamak/indon/india)

So rojak ni dok kat area Cina, yang mana segan silu, tak yah la singgah, tapi kalau singgah …

Order yang paling besaq skali, makan kat situ jugak, jangan bawak p tempat lain ..

Tips untuk peniaga rojak buah : Buah dipotong terdahulu, letak dalam raga, kalau potong semasa orang order, air buah tu akan kluaq & cairkan kuah, buah kalau tak lekat dengan kuah, mana sedap ………..

Lepas makan rojak tu, parking kereta, jangan ubah .. jalan kaki lepak tengok laut

Penang ni tak cam KL, letak pungkoq ada tempat yang tak payah bayaq … so duduk la layan senja tu ..

Angin time time ni best .. kereta pun akan beransur kurang

5) Teluk Tempoyak (7pm)

[mappress mapid=”9″]

Jalan ni agak tricky, 1st signboard yang cakap ikan bakar tu adalah ikan bakar yang sangat fake

Penang nya jenis niaga, semua buat 1 jenis, tak campur, kalau bakar just bakar, nak goreng ada kedai lain akan jual ..

So kalau buat 1 type ja derang ni sangat mahir dengan apa yang derang buat …

Korang kena drive sampai hujung, sampai masuk kampung, nampak court takraw & Masjid.

Tempat yang buruk tu la ada Ikan Bakar yang sangat best .. kalau sanggup skip rojak tadi .. datang sini, rebut Ketam Nipah betina… ada teloq . sedap woh !!

Tips memilih ketam : Terbalikkan ketam, yang tirus = jantan, kalau yang lebar = betina

Pengetahuan am : Ketam jantan tadak teloq, kot nak terjadi pun kalau hang terpegang tangan orang tukang juai ketam tu ja kot.

Malam

Tadi tu pukoi 7 kan .. mana konsider malam lagi .. ni perjalanan masih jauh .. harap bersabar, makan ala patut ja tau .. jangan dok pulun tak ketahuan ..

Aku malas nak tokok tambah cerita .. aku berenti kat sini .. si Saab dok ajak p minum kat Rasta Penchala,

Kesudahan post ni .. aku tukaq tajuk .. aku bahagikan 1 post ni jadi Part 1 .. nanti aku buat Part 2 ….

Adios !!! Berambos !!!

/bublers

There are 4 comments in this article:

  1. 12/12/2010Keos_MC says:

    Wah .. dasyat ni .. Naper tak buat jadi ebook terus bub ..haha edit cantik2 pastu bagi kat sumer orang.. FOC tu yang paling penting hahaha..

  2. 12/12/2010Mr bublers says:

    kah kah kah .. ebook je yang ko pk ..
    takpe .. tak untung pun takpe .. jangan dok bazir duit kita dok ulang kali call mintak lokasi ..

  3. 03/15/2011hezrinsalmi says:

    Waaa…. next time p penang… aku guna guide hang laaa bub!

  4. 03/16/2011Bublers says:

    Haaaaaa aku buat ni pasal malas nak bergayut tepon tiap kali kengkawan g Penang ..

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Family (47 of 74 articles)