Adalah anda

by Mr bublers on 11/20/2010

Macam yang orang tua tua cakap, ape yang ko makan, jadi darah daging.

Daus cakap ngan aku pasal 2 Alam .. aku dok ingat cerita pasal Bapuk belanja aku makan masa aku lari rumah dulu .. hahahha

Bila sebut pasal mamat ni .. aku setiasa ingat Temenggung Jugah, Tokoh sejarah kaum Iban

Apsal ? kelakar ke ? be it either sebab Jasa, atau “kelakar” yang ko fikir bila teringat buku sejarah sekolah .. same je .. die tengok rambut bebudak zaman sekarang .. dia pun gasak gelak sama macam kau jugak …

Yang diabaikan, penggunaan kesan dari “kelakar” tu oleh orang zaman dulu, zaman sekarang ramai dah .. sayangnya .. semua ni lahir dalam negara Malaysia, dimana ramai sangat berhati busuk & hasad dengki pada kemajuan orang lain yang terdekat dengan diorang .. lagi dekat .. lagi dengki .. kan ?

Aku dibayar 6 ribu ringgit untuk update post ni semata mata .. so tak yah dengki ye .. 1 post 6 ribu .. sapa nak kasi kan ? baik ko tutup blog ni .. kalau bleh .. pegi sokong group untuk tekan “DISLIKE” kat facebook.

Peniaga, derang study target market diorang, diorang cuma jual ape yang dicari, apa yang umum, senang nak menjual ..

Bila berniaga .. semua hendakkan impak .. impak yang bleh mengingatkan semua orang terhadap produk, salah satu cara impak .. branding .. sama je dengan Nike, Adidas .. COLGATE, MILO .. kalau aku terpaksa explain impak ubat gigi & minuman koko ni untuk ko paham .. aku tak rasa ko akan paham keseluruhan post ni .. baik pegi buat bende lain .. jangan continue .. baca …

Wuyoh !!! mesti kaya ni .. rancangan berprestige !! ye .. ini target untuk korang yang berduit .. reti cakap omputeh .. otak duit semata .. ko g tanya makcik makcik kat luar bandar .. ade derang amik peduli ? kejadah rancangan ni …

Umak aih !!! tetek .. !! amik kau .. impak branding Trump ..  die nak jual diri sendiri .. senang … ko imagine .. pegi mane pun orang knal ko .. mintak projek ke .. mintak loan ke .. buat spekulasi ke .. senang .. orang percaya buta buta .. zaman sekarang bukan branding produk lagi ..

Zaman sekarang .. branding nama orang .. hampir rata rata orang start guna domain nama sendiri .. contoh … riduanismail.com sangat general semata nak jual gold .. bub.com.my .. termasuk jugak la yang ko dok baca sekarang ni ..

Lain ? AC Mizal .. dia dah siap siap glemer .. so dia terus je dengan product .. disebabkan dia glemer la orang bleh beli barang murah dengan harga mahal .. kan ? kalau dia tu ntah sesapa .. takde plak orang nak beli .. sure tuduh scam ..

Issue AC Mizal .. aku malas amik port .. itu adalah akad yang sah .. saya jual dengan harga sekian sekian, saya beli dengan harga sekian sekian .. poof .. deal is done .. peluang untuk ko ulang process yang sama menjual item yang sama untuk orang lain … sambil mencari untung .. itu dibundlekan sekali dengan harga .. ko tak bleh nak pegi beli sendiri barang china untuk jual dengan harga sama .. so .. ini konsep franchais ke ? ntah .. macam ye tak ? sama macam ko dok makan kat McDonald, isi minyak kat Shell .. takde plak ko melatah kan .. makan serbuk tepung campur ubi pump jadi fries ala ala playdoh tu kan ?

Keluar pulak cerita funder yang cakap melayu talak pandai .. lia semua gambak ala impak .. musti mau luik mia .. pun glemer .. sampaikan movie dah dipotong gegila tahap sampah (indirectly, finas cuba nak bagi tahu .. gambar tu tak diluluskan) dah release sampai tak paham langsung .. cam haram jadinya .. pun orang layannnnnnnnnnnn pecah panggung !!

Yess ! Pecah panggung .. ada sorang lagi .. rambut cam sial . gaya “good” cam haram, yet .. dia study korang .. selepas Tok Mat gunting rambut Amy Search, cerita hantu kat tv dah takde .. kurang .. kluar abis congkak la .. radioator la .. niyang rapik lawan nyang siang pow la .. semua ada ..

Mamat ni .. menumpang secebis dari apa yang sedang berlaku .. dia buat sungguh sungguh untuk dapatkan perhatian .. mana pernah ada wayang yang promot gegila .. mengalahkan Sembilu yang bagi kaya tuannya .. yang asik dok kluar kan muka muka sama .. pelakon tu pun aku rasa dah ada KWSP .. dah ada skim pencen dah .. A Galak sampai tak buang misai .. sebab dah Watak dia kat “office” tu polis je sampai bebila ..

Rozmey, aku tak tau dia ni Datuk ke .. Dr ke .. tapi nama dia Rozmey la kan .. dia release 1 product, then product dia hit, then ada modal untuk dia leburkan mencari sedikit lagi perhatian supaya mudah dia nak release mana mana product lagi ..

Impact dia ? perkh .. berdosa habis semua orang sebab dok menyampah dengan dia .. asik kluar surat khabar (ini adalah rencana berbayar), tapi kan .. tu dulu .. lepas kena kes poster ciplak .. memang aku underestimate mamat ni .. tapi .. lepas tengok preview .. damn .. bukan aku nak puji movie dia .. tapi aku puji kesungguhan dia .. dia betul betul berusaha .. satu benda yang jarang ada dalam majoriti masyarakat kita .. yang cuma terer nak jadi pengadil Akedemi Fantasia .. (pengkritik) baik dimeja pengadil atau dirumah menggunakan SMS.

Betul, aku sokong .. cam sial . dia duduk pun tak bukak abis butang .. memang la kan .. bukan pakaian harian kan .. mana nak ingat ..

Tadi aku jumpak preview movie .. damn .. tak cukup dengan usaha dia membrandkan nama sendiri .. yang berkerja dengan dia .. pun sama .. memanafaatkan segala peluang yang diberi .. dengan speaker cikai aku ni .. aku rasa aku suka kualiti bunyi movie ni ..

Korang tengok & nilailah sendiri .. tengok balik diri sendiri .. apa yang korang ada ?  Cuma sang kerdil yang sangat takut dengan dunia .. terkincit kincit risau dengan kemajuan orang lain ..

Ingat .. aku dapat 6ribu ringgit untuk taruk post ni .. ko dengki tak ?

Regards,

/bublers

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Business (37 of 47 articles)