Emas untuk penjawat awam

by Bublers on 11/15/2010

Mungkin merapu, tapi saja aku nak tulis.

Saja tadi aku dok pikiaq apa lagi guna emas ni .. crita yang ada semua asik investment – Buy & sit on it

Emas ni banyak gunanya .. selain menyendal pintu & pemberat kertas..

Untuk berjaya dengan emas .. aku percaya setiap orang kena set satu target ..

Sama macam penjawat awam, kena set .. 1 projek 1 emas

Tak yah nak berlakon / melatah la bagi yang dok makan tepi ni .. dari ko nak marah aku .. baik ko baca kasi abis .. bleh untung lebih sket bleh kaya lebih skit

Idea yang *sama* secure ala ala Blackberry Messenger, orang tak trace, kalau nak trace pun jenuh ..

Ko pk, ko dok makan duit cash .. kan jenuh .. nak bawak cash dalam poket kan .. kalau kasi orang sorok .. sah burn dah .. banyak tempat bleh spend, kalau online transaction, maunya letih ko kena kejar.

Sama macam duit, niat ko makan rasuah tu sebab ko nak senang kan .. bleh simpan skit untuk hari tua, tapi susut nilai akibat inflasi tu tak berbaloi kan .. nak boh dalam bank untuk cover dengan dividen tak bleh plak kan …

So .. target la .. 1 projek ko release .. makan 1 keping gold, berapa berat . tu ko decide sendiri .. senang skit nak sebut .. sebut ratus .. orang paham la dalam gram .. sebut single digit .. orang paham la .. dalam Kilo la tu ..

Selesai la cerita yang tukang makan ..

Yang tukang suap pun sama ….

Masa ko amik projek, ko pegi pinjam bank, bank kasi duit .. pastu ko nak kena suap kiri kanan .. dah tu plak ada sesetengah tu makan tahun .. tahun ni 1000 bleh beli 1 hanphone .. tahun depan dah harga 2000 dah . (skang pun dah 2k – 3k) dah henpon .. logiknya .. harga henpon pun dok naik double .. so kalau ko nak suap orang untuk tahun terakhir (kelulusan) tu .. ini yang buat ko makin parah .. sebab itu la yang paling mahal .. nak compare dengan nilai perjanjian ko masa bertahun sebelum tu ..

Apa salah .. dapat duit .. ko amik gold 100g bersepah .. letak dalam frame ala ala keychain tu .. pergkh .. gile comel .. tiap tahun harga dia naik.. kot mengkala kata dia naik .. tahun ni 1 manusia ko kasi 200g, tahun depan ko mungkin cuma perlu kasi 100g je .. sebab harga dah naik kan .. laaaaagi save .. ntah ntah .. tahun ke 5 tu .. harga emas tinggi gegila babas .. ko bleh convert emas ko ke saiz yang lagi kecik masa tu .. dari sorang sekeping .. ko dah bleh bahagi sploh dah .. dah bleh start ngan new project .. kan ? bleh sambung kasi rasuah lagi ..

Macam aku cakap .. banyak kegunaannya .. tapi cam biasa .. cam semua posting aku .. hidup ialah about membuat pilihan .. semua tu pada diri sendiri .. sendiri kira kira .. sendiri decide …


Regards,

/bublers

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Business, Featured (40 of 62 articles)