Resepi Pajeri Nenas

by Bublers on 11/14/2010

Antara benda yang aku suka makan selain petai bakar ngan sambal sendiri bikin .. ni satu lagi …

Pergkhhh taruk kuah pajeri likat likat atas nasik .. pehhhhh

Tapi ni aku rembat la .. ada akak tu .. Hanieliza nyer blog .. die ske taruk resipi ..

Aku lom abis korek lagi .. takpe .. esok esok kalau call mak tak dapat .. rembat sini dulu .. miaaahhah

Layan … zass !!

Bahan
1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak

Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Family (58 of 74 articles)