Strawberry & Hershey’s

by Mr bublers on 11/13/2010

Bercerita pasal loghat dan antara sebab aku tak bertukar lagi loghat ke Key El-Lomporrr.

Sama macam majoriti masyarakat (bakal tua) yang pernah menjengah ke web based chatroom, dari Schoolchat sampai ke Anjungcafe, berkenalan dengan marka internet, pergkh .. kot tak paham marka = “awek”.

Sama seperti persepsi manusia manusia lain padan zaman zaman lewat 90an, marka internet sure jambu, leleh .. Aku pun kenai satu makhluk ni .. nick dia punya la lawa sampai aku sanggup tanggung kot nak kena maki lepas ni kot dia marah. Nick dia Cynara.

Cynara, memang aku gaya buta ala ala Panca Sitara pakai spek hitam kemana hala.

Punya la baguih budak ni .. kenai punya lama .. aku tak pernah jumpak, dia dok kl .. aku dok Penang .. dia budak baik….. aku pulak dah beberapa kali nyaris jadi bapak budak … lama kenai .. aku jiwang tahap dewa, phone rumah kawan bill melambung .. tak cukup bill rumah kawan .. mak bapak aku pulak tadah bill, dah tak cukup dengan bill rumah .. pi pulak buat trik call free kat public phone .. dah tu .. tak cukup .. kerat wayar telipon .. usung telipon rumah .. sambung wayar .. tinggung/cangkung dalam longkang, punya nak bersembang ….

Awak letak la dulu…

Alaaaa awak la dulu….

Kita letak sama sama nak ?

Ok !…. excited !! grrrr !!! aum !!

satu ..

dua ….

tiga …

………

Alaaaa tak letak pun ……..

Jiwang teruk aku .. kah kah kah .. tapi kalau saitonirojim, tak kemananya .. satu hari dia mai area utara .. tapi dia pi takat Bukit Mertajam ja .. aku pasrah .. dia tak mau jumpak ….

Sampai lepas dia habih skolah, dia sambung study pun area Penang, aku tak mau buat apa apa assumption, tapi apa damage yang aku buat sangat tak berpadanan dengan selaga yang korang baca ni.

Lepas habis dia study .. dia mai lagi belah Bukit Mertajam tu kalau tak salah aku .. pun tak mau jumpak .. !! deng !!

Dah balek KL .. kami gayut telipon ala beruk makyeh cam biasa, dia tanya aku .. pasal 1 perkataan yang dia tak paham ….

C: Awak, CELOI tu apa ?

B: CELOI ? menatang apa tu ?

C: Alaaaa, budak budak dok sebut haritu, tak paham ….

B: Ok, awak describe… masa tu kat mana .. dok tengah buat apa …

C: Masa tu nak kluar jenjalan, nak masuk kreta

B: Kreta apa ?

C: Kancil

B: Depa sebut “CELUIH” ka ?

C: Haaaaaaaaaa yaaaaaaa !!! Celuih ….

B: Oh .. CELUIH = MUAT

C: Oh ye ke ………

*** Sambung Jiwang cam biasa ***

Start dari hari tu .. aku dah tak call, dah sengap truih .. punya kejam .. perkataan celuih tu diguna untuk tanya soalan menyakat dia ..

CELUIH KA MASOK KRETA TU ?

Kancil kan .. kecik .. dia ni .. tak kecik .. muat ke masok …

Saitonirojim sungguh .. aku buat tak tau truih lepas tu …

Saat tu aku sedar adalah sangat fake, deng .. but yet aku guna ke-fake-kan aku tu berkali kali lagi .. anugerah Tuhan yang disalahgunakan …

Sama macam tajuk ……. Dia ni macam Strawberry, merah macam manis .. siap bintik bintik .. yet still dia satu yang asli …

Aku ? Sekadar Hershey’s Syrup perisa coklat…. perisa ja .. branding ja lebih ..  apa pun tarak .. tapi sombong .. memilih kunun .. tak sedaq ke diri … Jangan percaya sangat dengan apa aku dok crita …. fake …

Aku kat KL skang ni, aku teringin jumpak dia .. aku nak mintak maaf …

** post ni memang menyusahkan aku .. sebab aku kena p dapoq, susun model model tu amik gambaq **

Regards,

/bublers

There is 1 comment in this article:

  1. 11/13/2010Kirang Gemilang | bub's says:

    […] Strawberry & Hershey’s […]

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Featured, Rubbish (52 of 75 articles)