Update Blog

by Bublers on 11/12/2010

Aku macam tadak kerja, tadak cerita .. saja gedik nak update blog.

Saja la kan, taip ja la .. belakon konon dok buat document kat opis kan ? waaahhhhhebat la hang ..

Aku dok tengok member member dok update, aku pun gatai la kan ..

Tapi dalam dok update tu aku perasan, sama macam soalan Bob Sarzly tanya ngan aku kat pantry ..

Blog, jangan tanya asal usul .. aku pun tak tau nak cerita .. tapi apa yang aku perasan .. ada banyak benda nak kena amik tau sesambil dok update ..

Suasana, kena ingat .. target untuk impression sembang dengan sorang atau sembang dengan audience yang ramai .. sendiri tentukan .. Kau, Kamu, Anda, Hang, tu guna untuk sembang dengan sorang .. kot kalau susah sangat .. tambah perkataan SEMUA kat belakang perkataan semua tu .. jeng jeng .. dah jadi la tu ….

Tak payah la nak l33t T4|p M4C4M C3|4k4, sampai menyampah nak paham .. aku tau tau la tu nak konsider cute ka . nak konsider hekes ka .. konsider bebal tahap dewa ka .. sah sah nak soh orang baca .. bukan nak buat wallpaper ala ala movie Matrix.

Lg stu yg jnis ske typ pndk², snggp tkn (alt +774141) untk bt chr ² drpd nk typ pnh, aduh .. ni satu lagi .. letih .. taip je la kan ..  apa susah ..

Bahasa baku, pergkhhhhhhhhhh ni betul aku tak terer nak buat lawak .. kalau nak .. kena g baca blog Bob Sarzly, menitis air mata sang suami woh !, Karam Sinkh Walia masok p copy content nanti.

Blog, bukan diari .. tu pada pendapat aku la .. kalau diari la kan .. mana orang buat banyak banyak copy .. bagi aku .. blog adalah buku cerita .. sang kancil melompat lompat .. gigit kaki lembu, lembu terpijak buaya, buaya cirit cirit .. itu adalah cerita .. sama pada pembaca .. bila layan blog .. ko kena bezakan ko baca blog dongeng, blog cerita atau blog iklan swasta. Jangan main tembak, jangan assume semua content tu betul, macam aku dok terangkan berkali kali .. hidup is all about membuat pilihan, ko yang salah pilih .. ko nyer pasal .. sesetengah content sengaja diconteng untuk menghasut pembaca kearah satu tetapan supaya bila post untuk iklan swasta release .. akan memberi impact .. sebagai contoh .. post BlackBerry Torch tu .. apa ke gila aku nak sakai dengan BlackBerry Torch .. technology kejadah henpon boh torchlight .. aduih .. beli henpon yang OS mati camtu .. tak bleh tuka tuka .. awwwww, tak matching siot …

Loghat, gasakkkkkkk loghat adalah satu bahasa perantaraan, sah sah dalam TV pun semua loghat Selatan .. APA bunyinya APE, so .. ni tak jadi kesalahan la pada pendapat aku .. cumanya .. kalau ko sayang pembaca .. sampai satu dunia ko nak derang paham .. aku tak tahu la kan ko nak kontrol loghat sendiri .. tapi hasilnya selalu akan ada bayang bayang kepalsuan la .. sangatlah crap kalau dah cecah tahap tu ..

Tulis apa yang ko fikir,bukan fikir apa yang nak ditulis, mengalahkan wartawan pulak, nak kena sugar coat semua ayat, pastu nak kena tapis plak .. dah kena tapis .. ditambah plak gula gula pemanis halwa membodek kerajaan supaya company diorang maintain supaya derang dapat bela anak dan bini. Baca ayat aku elok elok .. aku tak salahkan derang .. tanggungjawab membela anak bini lagi penting .. peduli hape ko dapat info salah .. itu bukan tanggungjawab derang .. anak bini adalah tuntutan .. jangan hairan ye …

Niche / keyword, semua ni ko jangan serabut sangat .. yang kaya menulis blog ni .. derang main kasar .. buat blog merlambak lambak .. berpuluh puluh blog .. tulis tak henti henti .. copy paste tak henti henti ..  Ya .. baik keje kan ? ya anda betul .. cumanya dia tak suka makan gaji .. berbanding dengan aku .. aku kira modal hosting, domain, kopi, teh, biskut, rokok, masa untuk anak bini & tenaga adalah  tetap, tapi keuntungan belum tentu. Risiko untuk masa anak aku datang kacau aku masa aku dok lepak isap rokok tu aku tanak risikokan .. kalau tak .. bila lagi aku nak cakap “go mama, go mama… Bapak kokok ni ..” :p

Gamba, pergkh !! gambaq penting woh .. tak kisah la mana nak cekau .. nak curi .. tapi .. tak payah dok ulang boh gambaq diri sendiri asik dengan posing mulut ikan tak henti henti .. eii geli. Gambaq melahirkan seribu kata kata .. tak semestinya ko boh gamba tapi tanak tulis, dengan niat wakilkan wali kepada gambar .. hahahahha tak sah tak sah …

Lain dari tu .. cerita pasal pagerank, cerita pasal analytic, cerita pasal webmaster tools tu nanti kita cerita ya .. tak yah amik port sangat .. kalau ko layan Adsense je ko perlu semua tu .. tapi kalau layan Nuffnang .. dia tengok ko nyer convincing power, tengok betapa kuat orang percaya kencing ko tu .. bergantung kepada berapa follower blog ko untuk derang assign buffered campaign ke account ko.

Selagi dalam keadaan belajar, nasihat aku .. jangan spend duit .. kalau dah spend duit .. nanti ko akan sedar .. spend duit untuk belajar segala ni adalah salah satu pengajaran & iktibar masa ko dah terer nanti .. hahahhahaha

Adiosssss aku menyampah dah taip .. terkangkang kangkang dah jari dok taip, ni si Mujahidin mai tanya aku pasai VPS .. gedik nak tau ? nah .. ni link —-> BUBHOSTING VPS

Regards,

/bublers

**kalau korang perasan, aku goreng punya goreng atas tu .. semata mata nak promot VPS je, belajarlah :D **

No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Business (41 of 47 articles)