Hidup aku sekarang

by Sil LuuQue on 11/12/2010

Hmm..basically aku rasa aku agak betuah di lahirkan dalam 1 family yg agak titik berat pasal cara2 mcm mana nk jadi kuli..tapi biasa lah..aku ni smayang tak cukup amal pun aku rasa sungai kelang tuh jernih lagi kot dari hati aku…hmmm…slalu je ati aku mintak itu ini mintak ini and aku pun ada suara kan kat mak ayah aku..maybe derang pun Allah suruh jgn kasik..aku rasa ada hikmahnya..bila aku fikir balik kan..bila aku lepak dgn org2 yg sebaya dengan aku..bukan budak2 kampung aku kat Ulu Chemor dulu..derang ni aku respek sbb derang still kuat iman even keja kilang and naik Rxz je pegi keja itu pun plate ABM (kalu kat perak ABM ni kira tua gaban la) Nama mamber aku ni Ijon..aku mmg respek ngan dia..kwan baik aku..kawan lama aku and aku je lama tak ziarah dia..dari dulu pegi terjun kolam pak aku sampai air jernih jadi cam kubang babi..balik terjun mula la aku nyental baju aku sbb bau jadi bau lumpur..tapi ternyata gagal sbb malam tuh dgn jayanya aku kena sepak ngan ayah aku..Ye wahai2 budak KL yang membaca…sepak and melibas ni biasa kalu korang masuk family kampung yang tegas..tapi takpa..sbb pipi aku mmg dah keras ngan penyepak pak aku ni…so ok la aku pun dah nk jadi org sikit kot hasil sepakkan ala2 rafael Nadal swing reket..ahahaha tak my point is..aku cemburu mcm mana kawan2 kampung aku dulu bole keep their taste and instinct to own something..sbb derang nampak mcm cool je..(mungkin kat mata aku nampak cool)

ok sebenarnye aku nk citer yang aku just nk kasi tau..kalu sapa2 pun rasa nk masuk bidang pertanian ni..sebenarnye tadak la susah sgt..cuma kalu korg sanggup melabur surely ada hasilnye..gila apa 3 ari lepas aku dgr harga getah naik lebih dari Rm10 satu kilo..pendapatan penoreh bole cecah 4k sebulan..nampak mcm stailo mailo kan..tapi korg kena ingat sekarang musim hujan and susu getan akan semulajadi jadi kurang..so biasa la benda kurang pemintaan byk so apa lg UP harga..Mungkin aku rasa tak susah sbb ayah aku dah train aku..(biarpun aku ni klau dalam family aku bole kata BALOQ liaT) tapi ok la..at least aku ada tlg kan..hehehe. And ayah aku selalu pesan..jangan mengharap duit org..(secara tak lansung jgn mengharap duit dia lah..@@”) ahahaha tak la ayah aku tak la kedekot..cuma dia lebih tau kot mana yg nk kena priority dulu daripada mana..rutin harian aku sng je skarang..pagi2 bgun pegi kebun on9 tidoq..ptg pegi kebun balik yg aku rasa tak ada efek sgt sbb aku tak kuruih2..ahahhaahaha

1. kalu korang tanam getah..agak lama nk kena toreh, carik tanah bebukit and minimum air

2. kalu korang nk tanam kelapa sawit?? cari tanah lembah yg ada air byk (dulu aku tlg ayh aku tanam campak pokok sawit dalam lubang yg ada air siap)

kat atas ni aku dah kasi korg 2 jalan utama mcm mana nk cari duit long term and mid term..


long term(getah)

abg lan : awat hang tak pi noreh ari ni?

abg man : sayang daun..

ha ni contoh org gerik cakap..ahah daun tuh bukaan yg derang toreh la..tu terms yg derang pakai..”bukak daun” means start toreh pokok baru la..hehehe ni sbb akuc akap getah suatu yg long term..korg bole balun bokok tuh lebih dari 23 tahun kalu tak silap..tapi musuh byk plak sbb babi hutan mmg marah klau tgk ada pokok getah..memang abes dia sondol..aku sndri tgk pun Baran..nk apply senapang susah plak sbb nk kena rasuah byk (ni reality) kalu korg tadak duit jgn harap la nk dapat pgg senapang..biar korg ada tanah byk pun..tak dapat handle reality? suck it and tuck it brother~ lagi 1 getah ni tak payah nk taruk baja sgt and cuba carik tanah bebukit yg ada saliran air turun kebawah yg baik..sbb getah mmg sensitif kalu air betakung ni..gedik sikit..Dari segi competitiveness..aku rasa Malaysia mmg champion sbb tak byk negara yg bole produce getah..nk harap indon bencana alam byka..kesian kat sdara2 kita kat sana..takpe2..dan 1 lg kita betuah sbb penjajah blah tinggai tanah kat kerajaan bukan derang bawak lari geran tuh..klau tak aku rasa kita pun cabut lari g negara lain keja..

Mid term (palm oil)

Yg ni so far aku puas ati dan depan mata aku sndri aku tgk mcm mana sawit ni membesar dari kecik sampai bole wat duit..average ok..kalu korg jaga cun sawit ni..taruk baja 3-5 bulan sekali..korang akan dapat makan hasil dia dalam kurang dari 3 tahun…yup seriously..and so far harga komuditi dia pun agak stabil..tak la kelaut sgt..ok la 1 tan bole dapat 400-600..cun la tuh kan?. Kalu korg nk start dalam bidang sawit ni..pastikan korg ada tanah at least 9 ekar..tau kenapa aku cakap mcm ni? sbb 9 ekar baru baloi nk dapat untung lepas tolak upah2 and baja..nape nk kena upah wat la sendiri..kalu larat and slalu buat no hal la..hehehe ok aku kasi korg 1 contoh rating ok..korg penah tgk tak org angkat tandan sawit yg besar gedabak tuh?? haaa tu kira kerja paling ringan dalam sawit ni..1 tandan will average on 40kg..cara nk angkat? tahan nafas cucuk and hayun sekali je..tak bole nk 2~3 kali sure tak terangkat..utk sawit plak korg cuba carik tanah lembah yg sentiasa berair..then spen dalam rm 1k utk wat sistem parit ..yup kena ada sistem parit air kuar masuk kalu air betakung dekat sawit cth banjir..pray that the flood wont last for more than 3 weeks..sbb akar sawit ni mcm akar kelapa halus2 serabut..ada yg naik atas la apa la..akar ni plak mcm idung kita la..klau org rejam kita masuk air tak ke lemas..kan kan? sawit ni pun sama la..aku kasik jalan kat korg mcm mana ni start sawit ni..korg wat loan kat bank or simpan sndri..ok eh..utk 9 ekar selalu nya kat kampung2 tanah akan benilai dalam 200K and korang beli..duit bulanan korg kena bayar aku rasa dalam 2k ka? lebih kurang la..and korg tahan jap 3 tahun and make sure ada duit simpanan sndri..ok? ye la nk beli anak sawit lg..nk beli baja lg..bole g mintak bantuan..tapi biasa la nk kena lawan kroni..nk kena besaing lg..klau tahan nk besaing mintak bantuan..sbb dia ada limit utk 1 tahun punya bantuan..hehehe (again reality) aku bukan la lawan kerajaan ok..tadak makna nye nk lawan kerajaan…so lepas 5 tahun insyallah klau harga komuditi tak jatuh..korg akan dapat pulangan dalam 4k..HEK ELEH SIKIT NYE DERRRRR!!!!!!!!! pala hotak ko sikit beb!! korg sedar tak nilai tanah yg diusahakan sgt lah tinggi..3 ekar korg taruk sawit BOOM 120k org letak sng2 je…tapi jgn la jual..bodo la kan? ok la tuh..2k bayar hutang.. 1k korg rolling balik utk upah and baja..1k joli..ahahaha tak byk tapi nilai korg dapat aku rasa lg beruntung dari wat mlm ke apa ke sbb aku ni mmg tak reitu nk closign2 org beb..segan..ahaha

So kalau Anda segan~ cuba cara aku cakap ni..aku brani jamin..bila semua selesai..korg akan rasa nikmat duit rm 1k tuh lebih dari apa yg halim othman dok putar dalam roda impain tuh..caye la! :D


No comments yet.

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in Personal LuQue (6 of 12 articles)