Celcom BlackBerry Torch 9800

by Bublers on 10/23/2010

Asalnya idea ni pasal kes Nuffnang, contest la konon, benda yang aku jarang jarang layan, tapi semalam lepas aku dapat bill Celcom aku (yarabbi punya tebal mati mati aku ingat derang post agreement rumah) 9 pages siot …

Dulu aku agak sinikal dengan postpaid (ye la kan .. sendiri kena blacklist, dulu kan .. kawan kawan tipu registerkan postpaid kasi derang untuk buat duit).

Sblom hal bill, antara benda yang menarik perhatian aku, fungsi Celcom BlackBerry Torch 9800 ni sendiri. Haritu aku kena bahan sebab aku pegi sentuh screen blackberry officemate aku… adeh .. mana la aku tau kan .. aku pakai HTC. Aku suka fungsi henpon aku, touchscreen, on screen keyboard, segala jadah bleh install, tapi pada sesatu masa… ya terasa ada yang missing. Ada kawan suka BBM … ada kawan menunjuk yang hidup derang mudah dengan keyboard kecik tu ..  tapi kalau dah tak touch screen tu tak yah buat kelakar la kan …

Tapi .. kes ni lain .. Deng ! Blackberry Torch ni touch screen !

Damn, sesambil aku menulis post ni .. aku p tengok anak aku lain macam nya diam, selalunya dia dok layan youtube .. tapi ni diam ??

Ini apa yang 1st aku jumpak, aku rasa kelakar .. so aku cari henpon aku untuk amik gambar .. yarabbi .. kalau la aku bleh self capture keadaan henpon aku berendam bedak kan ……. argkh .. memang terlintas Blackberry Torch ni la next phone kalau yang ni rosak .. isk … (aku terpaksa guna vacuum cleaner aku untuk sedut semua bedak kat henpon aku)

  • Screen 3.2 inch touch screen
  • 5mp camera
  • Default 8GB memory (expandable with Micro SD Card)
  • Blackberry Messenger
  • Segala fungsi IM & sosial lain yang ada pada kebanyakkan smartphone

Apa lagi aku nak ? benda ni kecik & slide sebijik macam phone nokia kesayangan aku dulu .. (yang Anak aku bagi mandi dengan air liur dia)

Damn! hati ni sungguh jahat .. dok mintak moga phone rosak supaya ada alasan amik BlackBerry Torch 9800 ni .. argkh !! Tapi apakan daya .. Blackberry Torch ni cuma akan direlease oleh Celcom start 29 October 2010.

Rembat Celcom Exec Postpaid plan .. sapa datang awal bleh dapat

  • Jabra Bluetooth (kat lowyat rm125)
  • 8GB MicroSD (kat lowyat rm68) <— aku dok target 16GB .. skang rm100 je dah .. 32Gb aku lom jumpe.. tapi aku nak jugak .. hahahah
  • Energizer portable (rm58)

Dah .. aku dah mula mengarut .. patutnya aku nak crita pasal postpaid celcom aku .. Aku sendiri guna POWER148 plan, tapi usage aku .. haram tak cecah rm50 (ya …. 9 page bill .. tak cecah 50). Mungkin sebab jimat aku tak yah SMS sebab aku bleh IM kan …. aku rasa pasal tu kot Blackberry jimat lagi .. sebab ada BBM kot ..

Aku rasa bill aku ni tak tinggi sebab dia punya package sama macam Celcom Exec .. Kot mana pun Celcom Blackberry plan ni ko bleh gasak Exec 50, siap free Celcom Broadband basic sebulan .. speed 384, dah macam bawak modem rumah jalan jalan dah … Ni pun masih blom exceed nilai bill aku yang 9 page ni kan ? lebih dari cukup … :D

  • 15 sen call rate untuk semua number
  • Automatic diskaun tiap bulan (kagi banyak ko pakai lagi tinggi nilai diskaun .. sebab diskaun dia up to 30% tiap bulan)


Skang kita di topic dunia realiti … sebab apa nak commit bayaran bulanan & sebab apa nak kena pakai smart phone …

Bagi yang berniaga memang dah faham benda ni .. tu pasal package banyak dinamakan Business plan .. bila call rate ko rendah, ko akan keep on push untuk cecah limit .. bermula dengan call kawan kawan .. “oit .. ade lubang keje ?” “oit, ade job nak aku tolong ?” “oit, ade job lebih ?” “oit, aku ade job .. ko bleh tolong?” dan last skali .. cam biasa “oit, aku ade job ni .. tak cukup tangan .. ko nak buat ?”

Sebabnya .. sesimple yang aku cakap .. sebab cemamne pun memang ko commit banyak tu sebulan .. ko akan push sungguh sungguh .. contact itu penting tapi communication adalah lebih penting .. (setakat ade contact tapi tak contact derang wakpe), macam selalu orang cakap .. yang ringan mulut ni selalu banyak dapat buat duit.

Smartphone .. hahaha apesal smartphone .. apesal tak pakai phone cikai je ?

Korang pikirkan .. ayat permulaan sembang .. bola ? kejadah .. kalau bukan musim bola ko nak sembang ape buat pembuka kata kan .. dah la call nak cari lubang duit .. tanya cuaca ? kejadah .. kalau sama sama dok KL .. kecik je .. nak tanya cuaca apa dah ..

Smart phone ni .. ko bleh simpan contact dengan profile facebook derang .. so .. kalau derang call .. atau korang yang call .. akan nampak last status facebook dia .. kalau dia tulis situ mak bapak dia baru meninggal .. ko jangan la call .. koman koman .. walaupun tak untung .. ko dah elak dari menjadi seorang yang menjengkelkan .. rugi buta buta …

Lagi satu untuk orang yang cam aku .. tak ingat nama .. ko bleh tengok gambar profile derang .. then masa baru kenal tu ko bleh letak nota .. contoh “anak dia lahir tahun sekian sekian .. sekarang ni nak masok tadika” .. so pembuka kata tu .. bleh tanya “Hi Ahmad, apa khabar .. anak ko skang kat tadika amacam ? ok ke ? die sronok tak ? mesti best kan pengalaman 1st g tadika .. hahahahahh ——– etc etc, nanti ko bleh subscribe SKOR A dengan aku” dush !!! satu business sudah datang …

SMS ? kejadah dah sms kalau ade bersepah Instant Messenger (yang special kat Blackberry ni .. sebab BBM dan ramai yang deal pasal job gomen ni prefer BBM) .. so .. salah satu cabang business la kan :D

Follower .. orang takkan follow sesuatu yang stale .. so .. kalau ko suke profile ko difollow supaya ko bleh celah celahkan lubang business ko .. tweeter .. facebook .. blog .. semua ni adalah satu yang dapat diupdate dengan smartphone bebila masa ko free.

Comute .. bergerak ni satu saat yang membuang masa ? tak .. bergerak ni adalah satu waktu yang ko patut spend dengan apa apa yang aku sebut diatas .. selain tu .. kalau main gile .. ko bleh la try Forex on mobile phone ko ke .. sempat scalp 10USD .. koman koman perbelanjaan ko haritu dah settle dah .. GBP/JPY nyer gerak pun dah 60-70 pip .. 1 pip singgit .. takkan 10USD je kot … kan ? hahahhahah!

Pembelajaran anak – Anak aku blom cecah 2 tahun, dah tahu pakai HD2 aku .. amik gambar .. upload gambar .. layan youtube .. tapi .. kena dengan didikan la .. dia ni layan video untuk kanak kanak .. blajar 123 .. abc ..  english .. & etc :D

1) Phone cikai + takde internet =

2) Phone cikai + internet =

3) Smartphone + takde internet =

3) Smartphone + Internet = zass !!!

Kalau nak wireless .. make sure yang mobile .. tak yah yang wireless “potong” tapi stuck kat rumah .. tak pun nak kena bawak notebook gedabak jalan merata .. kalau ade notebook .. subscribe la .. ko makan McD semata mata nak pakai wireless yang max 4 jam sehari tu memang penyakit je ko akan dapat .. gemuk sebab makan benda semua tu .. kencing manis sebab layan coke .. kemurungan sebab ko dok tengah orang ramai tapi ko stuck dengan life di internet .. bengong ….

Regards,

/bublers

There are 4 comments in this article:

  1. 10/25/2010cepoi says:

    aku pun nak tukar jugak laaa….bosan dah pakai HTC ni

  2. 10/25/2010lin blur says:

    ko cam tau tau jek ako dok usha BB ni…hahahaa…ko membuat kan ako berkobar2 nak pakai BB nih…

  3. 10/25/2010Bublers says:

    jangan kata camtu .. aku terasa ni .. hahahah

  4. 10/25/2010Bublers says:

    tapi betul beb .. memang “tersentuh” gak hati aku ni …

Write a comment:

You have to log in to write a comment.