Perniagaan online pertama anda

by Bublers on 10/20/2010

Disebabkan BUBHOSTING, hampir setiap hari aku terjumpak keluhan pasal nak buat perniagaan online, macam macam soalan aku dapat, macam macam idea aku nampak  …

Kalau tanya aku …… perniagaan online ni tak semudah yang disangka, apa lagi kalau melibatkan modal, sah la kan .. yang tak banyak duit ja dok pulun nak buat niaga kan .. nak kasi banyak lagi duit kan …

Sebab tak banyak duit, jangan la dok membazir buat benda ngarut .. dan jangan juga jadikan alasan tak banyak duit untuk dijadikan batu penghalang untuk anda berniaga ..

Dah tak banyak duit, nak start celah mana .. apa gila bub ni .. hahahhahahah

Sampah dimata anda mungkin bernilai di mata sorang yang lain .. ada satu teka teki “Orang kaya simpan, orang miskin buang” apa kejadah yang orang kaya simpan .. tapi orang miskin buang plak ..  hahahahhhahaha ni bukan blog teka teki .. ni jawapan -> “hingus” orang kaya bawak sapu tangan lap hingus .. simpan dalam poket, yang tak kaya ni .. asal mana celah .. syreeehh !!! buang camtu ja ..  :D

Jual barang orang lain  – yang ni memang glemer .. nak explain pun rasa malas .. semua orang cerita pasal benda ni .. asalkan hati takda hasad dengki, anda memang layak untuk buat perniagaan ni, online kan … ? berjuta juta web .. bukan orang nak tahu, kalau orang tahu pun .. apa peduli … kalau derang hati penuh hasad .. mati mati nak elak dari beli ngan korang .. nasib la kan .. ada berjuta lagi .. ape kesah …

Yang aku nak kasitau ni .. yang dok jadi pembaziran, selalunya dilabel sebagai “barang sentimental”. Kalau sikit sikit takpa .. kalau banyak .. memang mental la manusia ni .. itu dah masok kategori Horder dah .. suka dok simpan semua segala benda ..

Bukak stor rumah, bawak kain lembab & henfon .. untuk barang yang tak tahu anda nak nilai .. letak dalam website lelong cam ebay, biar orang bid. Untuk barang yang anda tahu nilai publish dalam blog sendiri cakap nak jual, nasib la kan kalau orang tanak beli .. bukan luak pun .. takde kluar modal pun.

Barang apa nak jual ? ntah .. kalau aku skang ni . aku nampak ada flywheel, ada boom box, ada dish astro, ada speaker gedabak aku yang cucuk kat laptop (laptop kan dah ada speaker), ada tv card yang aku tak terer nak setting, ada ashtray …

Hahahah bodoh bub ni .. sampai ashtray pun nak jual .. bukan ke pakai tu …

Kategorikan, barang yang ko pakai … letak harga untuk memang amik untung, barang yang tak pakai ..  boleh konsider untuk letak harga “let go” je .. kalau tak terjual pun .. again …. ape peduli .. kan ?

Ulang process tu dan mula war warkan cerita pasal anda jual barang di segala laman sosial yang banyak membuang masa kita ni, peduli apa kan .. malu apa .. lagi malu kalau asik dok menyorok sebab tak banyak duit kan ..

Tak cukup barang terpakai sendiri, bila orang dah start membaca blog, publish yang kita ni sanggup jual “sampah” derang .. then .. bleh untung lagi kan … :D

Ini akan membantu dalam menyelesaikan masaalah terbesar mana mana perniagaan online – traffic

Wooooo tu generate traffic, ye la kan .. web jual barang pelik pelik, paku sebungkus dalam stor pun nak jual .. dan setiap transaksi yang berjaya .. akan membina kepercayaan pelanggan, yangweb tu bukan web penipuan.

Kalau tiba tiba bukak web, jual barang grand, ratos riban, orang sure pk panjang ntah leh caya ntah idak ..  tu pun kalau ada orang lawat la kan .. hahahah… curi apaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. hahahahahah

Laman web, buat tak lawa … aduhhh .. yang dok meniaga ramai ramai tu semua lawa ka .. ? lawa ni bukan satu ukuran .. perasan tak .. kalau awek cun .. mesti balak muka pecah rumah ..  ni salah satu bukti .. content adalah penting .. ayat mao power, hidop mao ceria …

Web kalau buruk pun .. apa peduli, content akan membantu anda, pelukis absrak lukis gila la buruk .. pun orang kata dia terer lukis .. berbalik pada ayat pertama tadi .. jangan pandang rendah pada sampah dimata anda .. orang lain mungkin menilainya cantik.

Bersepah, blogger ada, wordpress ada .. register ja .. free .. but wait .. itu .. itu kalau memang nak stay pada skala yang sama, tumpang domain orang sampai bila bila ..

Ini adalah satu bahagian yang sangat penting .. Domain .. benda alah ni tersangat penting, dalam semua fungsi .. web bleh buat itu ini bleh credit card la apa la .. domain ni lagi penting .. sayangi domain anda .. pastikan pemilikan penuh keatas domain, ni sama macam konsep menyewa .. kalau perniagaan maju gila babas, tetiba tuan tanah cakap nak naik harga .. amik kau .. satu overhead yang tak dapat dikawal, kalau pindah, nak recover dari damage tu .. bukan mudah.

Tak kira, cuma beli domain then forward ke blog pun dah cukup bagus, tak yah membazir, dah ada sales esok baru pk pasal hosting, domain .. setakat 36 ringgit setahun, apa la sangat kan .. dari nak kluar modal buta buta kat benda lain.

Dah start meniaga, nak jual barang hebat hebat plak .. hahahah .. ingat .. hampir semua orang tak banyak duit, yang banyak spend memang tak banyak duit .. yang kurang spend ni .. memang pandai menyimpan .. derang ni susah la nak beli .. terpaksa akur, orang suka berhutang .. kita peniaga .. peduli apa orang nak hutang . .. kalau korang nak melawan statement ni .. pegi la dok pusat amal .. tak yah pk meniaga .. susah cakap benda ni ..

Bukan aku suruh untuk bagi hutang buta buta, once dah perlukan orang berhutang .. masa ni harga barang yang ko jual pun dah sah besar, margin dah sah hebat skit ye dak .. ye la kan .. ape jadah modal pun tak kluar .. nampak sangat tak beli barang untuk jual .. sah sah la nak jual barang orang .. hahahahha pre-order la katakan .. hahahahh

Untuk bagi orang hutang, mulakan dengan sesatu yang murah, contoh mudah .. paypal .. benda ni derang kena bayar guna credit card, kita sini penerima bayaran ja . tadak apa nak risau …

Tak reti ? yang ni ko kena spend skit la .. spend masa .. pegi baca pasal wordpress e-commerce/e-shop kalau masih nak kekal dalam form blog, zaman skang hosting majoriti ada Cpanel, bleh buat auto install, silap silap oscommerce pun dah ada auto install.

Benda benda aku sebut tu tadi .. semua ada fungsi untuk paypal payment gateway, wahhh orang bleh hutang . apa lagi tekan ayat la .. takkan tadak duit .. tadak duit .. hutang la dulu …

Semalam si kak pah tanya aku benda yang sama, sempat la aku setup satu oscommerce nya web untuk demo kat dia ..

Tak payah nak tunjuk terer IT tau .. benda ni demo .. tak yah dok zoom page ni gegila nak tengok domain pastu nak pi bukak, benda ni klik untuk enlarge image ja .. web tu web demo, satgi tadak web .. dok buat terer mai sound aku plak .. hahahahhah sedar tak sedar kita tergolong dalam geng hasad dengki ni .. konon terer IT .. mati mati tanak klik .. satgi orang tu untung .. bengong .. apa paedah pada korang kalau harga sama ja .. hahahha untung dosa dok dengki .. kan ?

www.oscommerce.com ni hah web ni, free ja benda alah ni, ada bersepah style untuk online shop, fuh .. tapi ni kalau boh gambar banyak banyak, memang ko dah jadi ebay diri sendiri, dia akan cantik dengan sendirinya …

Apa lagi .. traffic dah ada, product dah ada, customer bleh hutang .. surebeli nya .. pehhhh aku dah berminggu minggu lewat pi keja pasai dok melayan lepak pagi camni la .. aku rasa malas nak mengarut panjang lagi, aku nak p kerja …

Apa sebab aku dok taip ngarut ni ? macam ayat atas tadi la .. aku nak promo BUBHOSTING .. mana la tau kan .. dok ngarut camni .. orang tanya nak domain ka .. nak hosting ka .. nak upah buat web ka .. kan ? untung eh ngarut ngarut then bleh jual .. eh ? nak buat benda sama .. belajar pasal affiliate http://bubhosting.com/affiliate/ aku dah cakap tadi, tadak salah jual benda orang.

So, nanti kita pakat pakat boh sampah dalam internet ya ? kita buat duit .. dah banyak duit, kita bleh buat lagi banyak duit, dah banyak sangat duit .. kalau tak tau nak buat apa .. bagi kat aku .. aku pakaikan untuk korang .. hahahahhahah

Yang tak banyak duit ja dok jadi hamba duit, keja siang malam, yang banyak duit .. depa pacak dalam ASB, duit jadi hamba depa ..

Yang tak banyak duit ja dok mencuri, kena tangkap romen kat tangga, merogol & etc .. yang banyak duit .. depa trus kawen .. duit merlambak la katakan ..

Aku mengarut teruk dah ni .. apa apa hal .. post sini atau email aku .. atau add ym aku .. id aku bublers ..

ok la .. aku nak mandi .. nak p keja ..

Ni pun keja jugak .. update blog .. goreng orang soh bagi duit kat aku .. kan ?

Regards,

/bublers

e-commercee-commerce

There are 4 comments in this article:

  1. 10/20/2010cepoi says:

    Good info…thank you for sharing

  2. 10/20/2010due says:

    cayalah bub…kengkadang kita ngarut ni pun boleh buat duit..hehehe…keep it up bro!!

  3. 10/20/2010Bublers says:

    selagi ada masa free kan .. buat suka suka hati .. sampai suka hati .. hahahhahaha

  4. 10/20/2010Bublers says:

    Sama sama cepoi .. nanti usaha usahakan la .. sure ada benda bleh buat bisnes

Write a comment:

You have to log in to write a comment.

More in bubmy (453 of 481 articles)